Amazon on tuonut markkinoille uudet Echo International -älykaiuttimet, jotka ovat nyt tilattavissa myös Suomeen. Jo aiemmin ulkomailta tilattuja Alexa-laitteita on voinut käyttää Suomessa, mutta nyt sen luvataan palvelevan paremmin myös suomalaiskäyttäjiä.
Testasimme suuremman Echo International Version- sekä pienemmän Echo Dot International Version -kaiuttimet ja niiden ominaisuuksia. Suomeen kaiuttimia voi tilata Amazon Saksan kauppapaikalta. Echon hinta on 100 euroa ja Echo Dotin 60 euron hintaan.
Kaiuttimien erot ovat niiden äänenlaadussa sekä siinä, että suurempi Echo tukee Zigbeetä, jonka avulla monien älykodin laitteiden kontrollointi on mahdollista.
Ennen älyominaisuuksiin paneutumista on hyvä todeta, että Echo tarjoaa todella hyvää äänenlaatua suhteutettuna sen kokoon. Vaikka älysovellusten käyttö jäisikin vain muutamaan ominaisuuteen, toimii Echo hyvänä peruskaiuttimena musiikin kuunteluun. Ääni avautuu entistä paremmin, jos Echon saa asetettua sopivalle korkeudelle esimerkiksi huoneen nurkkaan. Echo Dot käy myös pikkukaiuttimesta, mutta se ei yllä samalle tasolle isoveljensä kanssa.
Suomi on haastava markkina-alue älykotien kannalta. Eri äänentunnistusta ja äänikomentoja tarjoavien yhtiöiden, kuten Googlen, Amazonin ja Applen on ollut vaikea tuoda tänne palveluitaan, sillä niille on erittäin vaikea opettaa suomea.
Pelkkä niin sanottu yleiskieli ei riitä, vaan erilaiset murteet sekoittavat pakkaa niin, että tekoälyn kehittäminen tältä osin on vaikeaa ja se tulee kalliiksi. Tulevaisuudessa voimme varmasti käyttää myös suomea äänikomentojen tekemiseen, mutta tähän on vielä matkaa.
Echon kohdalla tilanne on sama, eli suomea Alexa ei osaa. Käyttäjän on siis hallittava edes jonkinlaiset englannin kielen taidot, jotta komennot menevät varmemmin läpi, eikä englanninkielisen sovelluksen kanssa tule ongelmia.
Testasimme komentojen asettamista myös suomenkielisillä sanoilla ja jotkin niistä toimivat ihan hyvin. Tilanne on luultavasti sama, kuin englanninkielisen henkilön kanssa: mikäli tämä osaa lausua suomalaisen sanan, toimii se Echossa. Ruotsinkielisille tilanne on paljon parempi, sillä Alexa ymmärtää ruotsia.
Kuvassa pari esimerkkiä rutiineista. KuvakaappausEchon käyttöönotto on melko vaivatonta. Kotona tulee olla verkkoyhteys sekä puhelimessa Amazon Alexa -sovellus. Alexa opastaa käyttöönotossa ja sovellus antaa hyödyllisiä vinkkejä siitä, mitä kaikkea Echolla voi tehdä.
Helpoimpia ovat valmiiksi Echoon ohjelmoidut komennot, joiden avulla käyttäjä voi kysyä tietoa esimerkiksi säästä tai reiteistä ja pyytää Alexaa etsimään tietoa netistä, soittamaan jollekin tai toistamaan musiikkia. Alexan kanssa voi myös hassutella monin eri tavoin. Alexa-sovellus tarjoaa oman Things to try -osion, jonka kautta on kätevä tutustua eri ominaisuuksiin.
Echo tukee useita eri laitteita ja palveluita. Kun käyttöön ottaa uusia älylaitteita, täytyy Alexalle opettaa taidot niiden hallitsemiseksi. Käytännössä uusi palvelu yhdistetään Alexaan, jonka jälkeen laitteet ilmestyvät Alexa-sovellukseen, kun sovelluksen kautta on tähän annettu lupa.
Yhdistimme Alexan Spotify-musiikkipalveluun, jonka jälkeen musiikkia pystyi toistamaan vain sanomalla esimerkiksi soittolistan tai kappaleen nimen. Jos järjestelmään kytkee muita äänilaitteita, voi äänilähtöä vaihtaa myös komentamalla. Valitettavasti Suomessa esimerkiksi Sonos ei kuitenkaan vielä tue Alexaa, joten kannattaa ottaa asiasta valmiiksi selvää.
Musiikin, kuten monien muidenkin eri toimintojen kohdalla on mahdollista tallentaa rutiineja. Tallensin esimerkiksi ”Alexa, play Jazz” -komennolle rutiinin, jossa Echo alkaa toistaa Jazz-soittolistaani. Ilman rutiinin tallentamista Alexa ei aina tahtonut oikein ymmärtää, mitä soittolistaa halusin kaikista Spotifyn Jazz-soittolistoista kuunnella, vaikka pyysinkin erikseen omaa listaani. Lyhyet käskyt ovat myös helpompia käyttäjän kannalta, joten rutiineja kannattaa tallentaa.
On myös hyvä todeta, että Echon mikrofonit on mahdollista kytkeä pois päältä halutessaan. Kaiuttimen päällä on tälle oma painikkeensa äänenvoimakkuussäätimen sekä kuuntelupainikkeen lisäksi.
Älyvalot ovat yksi helpoimmista, mutta myös käytännöllisimmistä laitteista, kun ottaa ensimmäisiä askelia älykodin rakentamisessa. Testasimme Philipsin sekä Lifxin älyvaloja yhdessä Echon kanssa. Molemmat valmistajat tarjoavat omia sovelluksiaan, jotka toimivat myös ilman Alexaa, mutta tukevat myös Google Assistantia sekä Applen Siriä.
Valosovellusten kautta on mahdollista tallentaa erilaisia automaatioita. Valot voi asettaa esimerkiksi herättämään auringonnousun tapaan aamulla tai syttymään tiettynä aikana päivästä. Sovelluksissa on mahdollista rajata eri tiloja, kuten olohuone ja makuuhuone. Näiden huoneiden valaistusta on tämän jälkeen mahdollista kontrolloida kätevästi sovelluksen kautta.
Kun mukaan ottaa äänikomennot, saa valoista entistä enemmän irti. Voit esimerkiksi ohjelmoida Echoon kotiintulotoiminnon, jolloin ilmoittaminen siitä, että olet saapunut kotiin, sytyttää kodin valot niihin huoneisiin, jonne haluaa. Koska valot on yhdistetty verkkoon, voi valaistusta kontrolloida mistä tahansa. Pidemmällä matkalla ollessa ei välttämättä olekaan huono idea pitää valoja välillä päällä pitkäkyntisten varalta.
Valoja voi nimetä ja hallita Amazon Alexa -sovelluksessa. KuvakaappausValoihin voi Alexan avulla asettaa myös rutiineja, joissa illan tullen värilämpötilaa tai kirkkautta muutetaan. Mielikuvitusta käyttäen lähes millainen tahansa ohjelmointi on mahdollista.
Testasimme älyvalojen lisäksi myös älypistoketta, joka tekee hetkessä tyhmemmistäkin laitteista ”älykkäitä”. Yhdistin Phillipsin Hue Smart Plug -älypistorasiaan espressokoneen, jossa on perinteinen virtapainike. Painoin virtapainikkeen pohjaan, mutta kytkin äänikomennolla virrat itse pistorasiasta pois. Tämän jälkeen tallensin automaation, jossa pistorasiaan kytkeytyy virta automaattisesti arkiaamuisin, jolloin myös espressokone käynnistyy. Näin perinteinen espressokone muuttui tavallaan älylaitteeksi, jota voi ohjata ääniohjauksella.
Testin aikana emme kokeilleet muita älykotien ominaisuuksia, kuten ilmastoinnin, turvakameroiden tai kodinkoneita.
Suomen osalta Alexa osaa tarjota nyt paikallisia uutisia sekä radiokanavia. Testasimme Ylen uutistarjontaa ja se toimi hyvin. Uutisten kohdalla voi valita käyttöön ainoastaan ”Ylen uutiset”, jolloin uutiset kerrotaan vain suomeksi. Radiokanavien kanssa oli ongelmia, eikä valikoima ole vielä kovin suuri.
Lisäksi Alexaan on ohjelmoitu paikallistietämystä Suomesta. Amazon on kertonut myös tarjoavansa Alexa Skills Kit -palvelua suomalaisille kehittäjille, joten tulevaisuudessa on odotettavissa lisää suomalaisille räätälöityjä palveluita.
Niillä ominaisuuksilla, joita pääsimme kokeilemaan, on todettava, että Echo on hyvä vaihtoehto älykodin luomiseksi. Itse älylaitteiden hinnat vaihtelevat paljon, ja esimerkiksi älyvalojen hinnat voivat olla monia kymmeniä euroja. Kannattaakin ottaa ensin selvää, mitkä valmistajat tukevat mitäkin ääniohjauspalveluita. Kotia voi muuttaa hiljalleen älykodiksi, jolloin välttää suuret kertakustannukset.